sobota, 7 grudnia 2013

BOŻONARODZENIOWA BABKA

Składniki:
-na ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanka oleju
  • 1/3 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki namoczonych rodzynek
  • 1 łyżka orzechów mielonych
  • 1 łyżka miodu prawdziwego
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika
-na polewę

  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 1 łyżka pokrojonych migdałów
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
Przygotowanie
Ciasto
  1. Jajka ucieramy z cukrem , dodajemy mąkę , proszek , przyprawę do pierników, olej i wodę wszystko dokładnie wyrabiamy robotem.
  2. Do masy dodajemy rodzynki, orzechy i mieszamy.
  3. Dodajemy miód ( miód płynny) i dokładnie przez 2 minuty mieszamy masę robotem.
  4. Przelewamy masę do formy i wstawiamy do piekarnika.
  5. Pieczemy w 180 st C przez ok. 40 minut.
  6. Upieczone ciasto przekładamy na paterę do wystudzenia. Polecam formę silikonową ciasto łatwo z niej wyjąć i mamy pewność że żadna część ciasta nam się nie przyklei do formy.
Polewa
  1. Do małego garnuszka wlewamy mleko , miód, margarynę i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając ,jak margaryna się rozpuści  dodajemy kakao ciągle dokładnie mieszając.
  2. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy migdały i wiórka kokosowe , wszystko razem doprowadzić do  wrzenia ( nie gotować).
  3. Wystudzoną polewę nakładamy na zimne ciasto.Polewa powinna być lekko płynna by móc rozłożyć ją równomiernie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz