wtorek, 21 maja 2013

DOMOWA GOTOWANA SZYNKA WIEPRZOWA

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej surowej
  • 2 litry wody -najlepiej przegotowanej zimnej
  • 2 łyżki soli
  • łyżeczka soli ziołowej
  • łyżeczka soli czosnkowej
  • łyżka majeranku
  • 2 kostki rosołowe
  • 6 ziaren pieprzu
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 7 ziaren jałowca
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 liści laurowych
  • siatka do wędzenia 
  • szczypta papryki ostrej
Przygotowanie
  1. Szynkę umieszczamy w siatce,ciasno związujemy końce.
  2. Do garnka wlewamy wodę 2 l przegotowaną najlepiej i przestudzoną.Dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.
  3. Wkładamy do zalewy szynkę , przykrywamy przykrywką i gotujemy na wolnym ogniu ,aż się zacznie bulgotać.
  4. Po za gotowaniu szynka musi w zalewie wystygnąć ,po wystygnięciu gotujemy ponownie i znowu pozostawiamy do wystygnięcia.
  5. Zimną szynkę wyjmujemy z zalewy i odsączamy na sitku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz