
- 1,5 kg szynki wieprzowej surowej
- 2 litry wody -najlepiej przegotowanej zimnej
- 2 łyżki soli
- łyżeczka soli ziołowej
- łyżeczka soli czosnkowej
- łyżka majeranku
- 2 kostki rosołowe
- 6 ziaren pieprzu
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 7 ziaren jałowca
- 6 ząbków czosnku
- 5 liści laurowych
- siatka do wędzenia
- szczypta papryki ostrej
Przygotowanie
- Szynkę umieszczamy w siatce,ciasno związujemy końce.
- Do garnka wlewamy wodę 2 l przegotowaną najlepiej i przestudzoną.Dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.
- Wkładamy do zalewy szynkę , przykrywamy przykrywką i gotujemy na wolnym ogniu ,aż się zacznie bulgotać.
- Po za gotowaniu szynka musi w zalewie wystygnąć ,po wystygnięciu gotujemy ponownie i znowu pozostawiamy do wystygnięcia.
- Zimną szynkę wyjmujemy z zalewy i odsączamy na sitku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz