- pół kilo mąki pszennej
- 25 dag masła
- 25 dag kwaśnej gęstej śmietany
- szczypta soli
- 600 ml śmietany kremówki + serek mascarpone
Kremówkę ubić, na koniec dodając 2 łyżki cukru pudru lub wykorzystać jako nadzienie krem karpatkowy .
Przygotowanie:
- Ciasto szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię.
- Wyjąć, podsypując mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremkę do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
- Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote.
- Wystudzić, nabić kremem.
- Jak nie posiadamy foremek , można użyć folii aluminiowej , zdj poniżej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz