2 łyzki miękkiego masła
2 szklanki mąki
3 łyżeczki cukru pudru
opak.proszku do pieczenia
6 jabłek kwaskowatych
-pianka
2 galaretki gruszkowe
500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego ( zimnego)
500 ml wrzątku
2 łyżki cukru drobnego
garść namoczonych rodzynek
Przygotowanie:
1.Zagnieść ciasto kruche z maki , cukru , masła i proszku do pieczenia.Schłodzić je przez 30 minut w zamrażarce.Jabłka obrać i pokroić w grubsze paski.Ciasto rozłożyć na blaszce , na wierzch ułożyć jabłka i piec ok 30 minut w 180 st .C
2.Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku i odstawić do ostygnięcia.
3.Mleko przelać do miski, wsypać cukier i wrzucić rodzynki , następnie urabiać na najwyższych obrotach przez ok 8 minut.Wlać schłodzone galaretki i mieszać jeszcze ze 2 minuty robotem.
4. Masę mleczną wylać na upieczone i wystudzone ciasto.Wstawić do lodówki na 3 godziny.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz