- 50 dag fasoli Piękny Jaś
- 25 dag wędzonego boczku
- 30 dag kiełbasy
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- przyprawa do zup w płynie
- świeżo mielony pieprz
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 duża cebula
Przygotowanie:
- Żeby przygotować fasolkę po bretońsku należy najpierw zalać fasolę wodą i odstawić na całą noc.
- Na drugi dzień odlej wodę, w której fasola się moczyła, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim
- Pokrojony boczek i kiełbaskę podsmażyć z cebulką i dodać do gotującej się fasolki.
- Gdy fasola będzie zupełnie miękka, przypraw ją do smaku cukrem, solą, pieprzem, przyprawą do zup i majerankiem oraz koncentratem.
- Ja gotuje fasolkę w niedużej ilości wody dzięki czemu nie muszę dodawać zasmażki z mąki aby była gęsta.Do fasolki można dodać resztki wędlin czy też mięsa z obiadu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz