- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżka jogurty naturalnego
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 150 ml gorącej wody wymieszanej z 150 ml zimnego mleka
- 7 g suszonych drożdży
Przygotowanie:
- Do miski wlewamy wodę wymieszaną z mlekiem , dodajemy jajko i jogurt , wszystko razem mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
- Wsypujemy przesianą mąkę z drożdżami z solą i cukrem , na koniec dodajemy masło.
- Zagniatamy cisto aż samo zacznie odchodzić od rąk.
- Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce , po tym czasie jeszcze raz przez 5 minut wyrabiamy ciasto , następnie odstawiamy do podwojenia objętości na ok 90 minut.
- Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnice podsypaną mąką i formujemy rulon o grubości ok 10 cm , następnie tniemy go na równe kawałki tak aby wyszło 12 części.Z każdej części formujemy kulkę którą lekko rozciągamy palcami.
- Tak przygotowane bułki odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut , w tym czasie nagrzewamy piekarnik na 180 st C.
- Wyrośnięte bułeczki pieczemy ok 30 minut aż się lekko zarumienią.
- Bułeczki są sprężyste i lekko chrupiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz