- 2 szkl mąki pszennej typ 650
- 3 dag drożdzy
- 2 żółtka
- 1/3 kostki masła
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 1/2 szkl ciepłego mleka
- 2 jajka
- 0,5 kg mięsa mielonego
- garść mieszanki mrożonych warzyw chińskich
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka przyprawy typu Kucharek
- jajko do posmarowania
Przygotowanie
- Drożdże rozprowadzamy w łyżce mleka z dodatkiem szczypty cukru.
- Pozostałe składniki ciasta przekładamy do malaksera , dodajemy wyrośnięte drożdże , wyrabiamy 3 minuty na jednolite gładkie ciasto.
- Ciasto wykładamy do lekko posypanej mąką miseczki , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia- podwojenia objętości.
- Mięso mielone wkładamy do miski , dodajemy jajka , warzywa , przyprawę Kucharek oraz sól i pieprz , wyrabiamy jednolitą masę.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na kilka równych kawałków , każdy kawałek rozciągamy palcami w kształt prostokąta.
- Ciasto smarujemy mięsem , następnie zwijamy w rulonik.
- Kładziemy na blaszce z pergaminem , każdy kulebiak smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st C przez ok. 30 minut ( kulebiak powinien być brązowy z wierzchu).
- Upieczony kulebiak kroimy w zgrabne porcje , podajemy do barszczu lub jako dodatek do sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz