- młoda kaczka ( moja 2,66 kg)
- przyprawa do dań śródziemnomorskich
- przyprawa do kurczaka
- 2 kostki rosołowe
- mieszanka warzyw chińskich 250 g
- śmietana 18 %
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Kaczkę umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym .
- Natrzeć przyprawami do dań sródziemnomorskich oraz kurczaka , wstawić do lodówki najlepiej na noc.
- Dwie kostki rosołowe rozpuścić w 200 ml gorącej wody.Gotowy bulion wlać do żaroodpornego naczynia , na wierzch ułożyć kaczkę.
- Kaczkę piec w 180 st C przez 2 godziny , każdą stronę po godzinie- po tym czasie kaczkę przewrócić na drugą stronę i podlać powstałym sosem.( gdy kaczka jest miękka tzn ze jest już upieczona)
- Warzywa zalać 2 szklankami wody , zagotować.Doprawić do smaku solą i pieprzem .Zaprawić śmietaną. Gotować jeszcze 5 minut.
- Kaczkę ułożyć na talerzu i polać sosem warzywnym , można podawać z ziemniakami lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz