- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 torebka ryżu
- koncentrat pomidorowy
- przyprawa do mięsa mielonego
- sól i pieprz
- jajko
- duża kapusta pekińska
Przygotowanie
- Ugotować ryż z dodatkiem soli.
- Kapustę pekińską podzielić na osobne listki , każdy listek wrzucić do wrzącej wody na ok 3 minuty.Po wyjęciu z garnka liście przelać zimną wodą.
- Mięso połączyć z jajkiem i wystudzonym ryżem doprawić przyprawą , solą oraz pieprzem.
- Na każdym liść nakładać łyżkę mięsa , zwinąć w rulon , boki kapusty do środka.
- Tak przygotowane gołąbki układać w garnku , na spód najlepiej położyć kilka listków kapusty zeby gołąbki się nie przypaliły.
- Gołąbki zalać zimną wodą.
- Gotować ok 30 minut. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy.
- Podawać z ziemniaczkami .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz