- 100 g drożdży świeżych lub 6 łyżeczek instant
- 1 kg mąki typ 650
- szczypta soli
- 4 jajka
- 12 łyżeczek cukru kryształ
- 100 g masła
- marmolada
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Drożdże kruszymy , dodajemy 3 łyżeczki cukru i 1 szklankę ciepłego mleka. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży, następnie dodajemy 2 łyżki mąki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Mąkę przesiewamy z cukrem i solą.Dodajemy jajka , rozczyn z drożdży i pozostałe ciepłe mleko oraz rozpuszczone wystudzone masło.
- Zagniatamy ciasto , gdy będzie gładkie , odstawiamy do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość odrywamy kawałki formujemy kulki z nich placuszki i nakładamy marmoladę , następnie znowu formujemy kulki.
- Pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 st C.
- Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz