- 3 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki letniej wody
- 1 ½ łyżeczki drożdży instant lub 20 g świeżych
- 1 ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
Składniki na nadzienie:
- 5 parówek
- 2 łyżki ketchupu pikantnego ( łagodny będzie mdły)
Przygotowanie
Bułki.
- Wszystkie składniki zagnieść. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze około 5 min. Ciasto odstawić na 10 min. Po tym czasie wyrobić ponownie przez około 5 min. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny. Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej oliwą. Ciasto pozostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
- Parówki pokroić w plasterki i wymieszać z ketchupem.
- Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować placek na który nakładamy nadzienie i następnie uformować bułkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na 45 min. do wyrośnięcia (nie dłużej, bo się za bardzo napuszą i stracą konsystencję kajzerek)..Bułki piec w nagrzanym piekarniku około 15 - 17 min. w temperaturze 225°C.
- Jako nadzienie możemy użyć mięso mielone wcześniej podsmażone lekko lub tez kapustę kiszoną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz