- 1 litr mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5 % tłuszczu
- 4 galaretki truskawkowe
- pół kostki czekolady startej
- 1 kg truskawek
- 3 łyżki cukru
- o,5 l wrzątku
- masło do wysmarowania blaszki
Przygotowanie
- Mleko dobrze schłodzone miksować na najwyższych obrotach przez ok 7 minut z cukrem.
- Galaretki rozpuścić we wrzątku i schłodzić.
- Chłodne galaretki wlać do zmiksowanego mleka i razem z miksować przez ok 3 minuty.
- Truskawki bez szypułek ułożyć na blaszce wysmarowanej cienką warstwą masła.
- Zalać powstałą z mleka pianką. Na wierzchu ułożyć jeszcze truskawki i posypać czekoladą.
- Chłodzić w lodówce ok 3 godziny.
- na pół litra mleka zagęszczonego używać 2 galaretki rozpuszczone w 250 ml wrzątku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz