- 1.5 szklanki sypkiego ryżu
- litr mleka
- 4 łyżki cukru kryształ
- pół łyżeczki cukru waniliowego
- 6 jabłek
- masło do wysmarowania formy
- mały jogurt naturalny
- cynamon
PRZYGOTOWANIE
- Ryż gotujemy na gęsto z mlekiem i 1 łyżką cukru kryształ oraz pół łyżeczki cukru waniliowego.Gdy masa będzie bardzo gęsta a nie chcemy jej przypalić garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy na godzinę przykryty pokrywką. Ryż wchłonie resztę mleka
- Jabłka obieramy i kroimy w plastry.Przekładamy do garnka zasypujemy łyżką cynamonu i 1 łyżką cukru , gotujemy na małym ogniu aż jabłka zmiękną. Powstały sok zlewamy i dodajemy do ryżu ugotowanego.
- Mały jogurt naturalny przelewamy do miseczki mieszamy z łyżką cynamonu i 2 łyżkami cukru.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem ,wykładamy połowę ryżu na to kładziemy jabłka i przykrywamy resztą ryżu.Na wierzch równomiernie polewamy gotową masą z jogurtu naturalnego.
- Wstawiamy przykryte naczynie do nagrzanego piekarnika do 180 st C na 40 minut.Pięć minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę aby wierzch masy lekko się zarumienił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz