Składniki
- 450 g mąki pszennej typ 650
- 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- łyżeczka skórki z cytryny
- 50 g masła
- 150 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- żółtko+ łyżeczka wody
- słupki migdałowe
- *łyżeczka anyżu
- 4 pisanki (farbowane naturalnie np. w kurkumie, łupinkach czerwonej cebuli)
Instrukcja
- Mąkę przesiewamy do misy i mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy skórkę z cytryny. Dodajemy w tym momencie także anyż (jeśli lubimy).
- W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do rozpuszczenia tłuszczu, studzimy.
- Do suchych składników wlewamy powoli letnie mleko, na zmianę dodając jajka i sok z pomarańczy. Ciasto wyrabiamy 8 minut. Po tym czasie powinno odstawać od reki i być elastyczne.
- Ciasto wkładamy do misy posmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Dzielimy na 4 części. Z każdej z nich odkładamy 1/3 ciasta, a z reszty formujemy okrągłą bułeczkę. Na bułeczce umieszczamy pisankę. Z 1/3 ciasta robimy 3 wałeczki, z których zaplatamy „warkocz”. Warkoczem oplatamy pisankę. Czynność powtarzamy.
- Tak przygotowane chlebki przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
- Wyrośnięte chlebki smarujemy z wierzchu rozbełtanym z wodą żółtkiem. Posypujemy słupkami migdałowymi.
- Tsoureki pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.
- Ja ciasto na warkocze zafarbowałam za pomoca barwnika spożywczego.
- Chlebek pięknie pachnie , jest puszysty i bardzo smaczny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz