Składniki:
▪ 1 kg mąki,▪ 4 jaja,▪ 1,5 kostki masła,▪ 1 kg chudej wołowiny, ( U MNIE pierś z kurczaka )▪ 4 cebule,▪ 4 ząbki czosnku,
▪ słodka papryka w proszku,
▪ sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, sól i wyrabiamy dodając tyle wody, ile mąka weźmie. Znaczy się makaron robimy, ale nie tniemy. Dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Nie leńcie się, cieniuśko wałkujcie. Po rozwałkowaniu każdy placek przykrywamy ściereczką żeby nie wysechł. I teraz tak: w rondelku rozpuszczamy masło. Bierzemy placek, smarujemy sowicie masłem. Nakładamy drugi placek i tak samo. Potem trzeci i czwarty, na każdy nie żałując masła. Mamy czterowarstwowe ciasto pirogowe.
- Wołowinę siekamy albo kroimy w mniejsze lub większe kawałki, jak kto woli. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek, sól, pieprz, obsypujemy papryką i mieszamy w misce, najlepiej ręką. Farsz rozkładamy równomiernie na cieście i zwijamy w śliczny rulon. Formujemy koło i układamy w okrągłej formie albo prodziżu. Polewamy resztą masła i do piekarnika. Piecze się to w temperaturze 200 stopni tak ze 2 godziny, ale pilnować trzeba, bo lubi się przypalać z wierzchu.
- Po upieczeniu kroić grube plastry i podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz