*5 jajek
*220 g mąki
*180 g cukru
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*125 ml oleju
*3 łyżki gorzkiego kakao
*125 ml wody
Masa serowa:
*500 g mielonego twarogu do wypieków (lub serka homogenizowanego)
*1 opakowanie budyniu waniliowego
*100 g cukru
* kilka brzoskwiń z puszki pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
- Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą,kremową masę. Dolać olej i wodę i ponownie utrzeć.
- Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę i dodać do masy żółtkowej. Następnie przesiać do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wszystko wymieszać łyżką.
- Przelać na wysmarowaną lub wyłożoną papierem do pieczenia formę (wymiary 20x30 cm lub troszkę większa). Wyrównać powierzchnię.
- Wszystkie składniki na masę serową dokładnie utrzeć i przełożyć do woreczka foliowego. Uciąć róg i wyciskać masę na ciasto kakaowe tworząc kratkę.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz