- 4 szklanki białej kapusty startej na dużych oczkach
- pół szklanki drobno startej marchewki
- 2 małe cebule drobno posiekane
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanka gęstego majonezu
- 1 1/2 łyżko białego octu winnego
- 2 1/2 soku z cytryny
- pieprz do smaku
- puszka groszku zielonego
- puszka kukurydzy
PRZYGOTOWANIE:
- Kapustę kroimy bardzo drobno nożem, trzemy na grubych oczkach tarki lub w malakserze. Im drobniej tym lepiej. Następnie na grubych oczkach tarki trzemy marchew. Do miski z warzywami wędruje również drobno pokrojona cebula.
- Dodajemy groszek i kukurydzę ( w oryginalnym przepisie jej nie ma , ale też smakuje bardzo dobrze).
- Całość doprawiamy majonezem, octem jabłkowym (to on nadaje niesamowity smak tej sałatce), sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem do smaku.
- Jeśli wolicie ostrzejszą wersję warto dodać trochę musztardy sarepskiej, zaostrzy smak.
- Sałatka coleslaw powinna przegryźć się przynajmniej 1 h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz