wtorek, 31 lipca 2012

SZYBKIE CIASTO Z JABŁKIEM

Składniki:
  • 5 dużych kwaśnych jabłek
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru kryształu
  • 1\3 szkl oleju rzepakowego
  • 1\3 szkl napoju gazowanego lub wody gazowanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania ciasta
  • sok z cytryny
Przygotowanie
  1. Jabłka obrać ze skóry i pokroić w grube plastry.Skropić sokiem z cytryny aby nie zbrązowiały.
  2. Jajka utrzeć z cukrem na masę.
  3. Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej i napój gazowany.
  4. Wszystko dokładnie utrzeć na jednolitą masę.
  5. Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym, na wierzch poukładać plastry jabłka.
  6. Piec w 180 st. C przez 15-20 minut.
  7. Upieczone i ostygnięte ciasto posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz