- pół kilo mąki pszennej
- 2 łyżeczki drożdży sypkich
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru kryształ
- szczypta soli
- 2 łyżki miękkiego masła
- marmolada /twaróg lub gotowa masa makowa według uznania
Przygotowanie
- Mleko wlewamy do miski , następnie wbijamy jajka i dodajemy masło.Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Wsypujemy mąkę , cukier i drożdże.Wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę.
- Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości .
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części.Każdą część rozwałkowujemy na grubość 2 cm , powstałe placki smarujemy np marmoladą i zwijamy w rulon.
- Przekładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , smarujemy wierzch ciepłym mlekiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Pieczemy ok 40 minut.
- Upieczone posypujemy np cukrem pudrem.
- Z podanego ciasta można zrobić też bułeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz