- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 jajko
Przygotowanie
- W usypanej w kopczyk mące robimy dołek, wbijamy całe jajko, 3 dokładnie odłączone żółtka i zagniatamy ciasto za pomocą rąk.Ciasto powinno być twarde,sprężyste, jednolite z pęcherzykami powietrza wewnątrz.
- Doskonale wyrobione rozdzielamy na mniejsze kawałki i bardzo cienko wałkujemy.Odkładamy , by lekko przeschło.
- Przesuszone krążki ciasta kroimy na paski szerokość według uznania, następnie kroimy w nitki ( szerokość i długość według uznania). Nitki przesypujemy mąką aby się nie posklejały.
- Gotujemy w dużej ilości wrzącej wody z dodatkiem soli i oliwy lub oleju.Cedzimy na sicie,przelewamy wrzącą wodą,dokładnie odsączamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz